2012. október 28., vasárnap

Dilemma... Mitől jó egy fotó?

Már többször is gondolkodtam azon, hogy mitől jó egy fotó? A facebook-on rengeteg fotós oldal, csoport létezik, amik küldetése, hogy a fotós feltöltheti a képeit és a többiek pedig értékelik azt, elmondják a véleményüket. Ilyenkor nincs tökéletes kép. Még a legprofibb fotós képein is lehet hibát találni.
De mitől jó egy fotó? Miért készítünk fényképet? Én olyan dolgokat fotózok, amik nekem tetszenek. Nem akarok senkit lenyűgözni, csupán szeretek észrevenni dolgokat és azokat megörökíteni, a lehető legjobb tudásom szerint.
Ha van egy kép, amit az ember megmutat a nagyközönségnek, olyan embereknek, akik nem fotósok, és csupa tetszés, pozitív vélemény nyilvánítás van, viszont ugyan azt a képet fotósok szakmailag negatívan értékelik, mert mondjuk vannak rajt komponálási, exponálási hibák, akkor az egy jó kép, vagy nem?
Ugyan ez előfordulhat fordítva is. A fotós készít egy művészi képet, amibe sok munkát feccölt, hogy elkészüljön. Más fotósok csupa pozitív véleménnyel illetik, míg a hétköznapi embereknek nem tetszik, mert túl művészi, nem értik a képet és nyilván nem tudják, hogy mennyi munka van bent. Akkor az most jó kép vagy nem?
Tehát a kérdésem továbbra is az, hogy mitől jó egy fotó?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése